Можливо, на публіці президент Трамп продовжує залицятися Путіна, але за лаштунками США тихо готуються оголосити інформаційну війну Росії, пише Тім Мак в американському виданні The Daily Beast.

«Президентська кампанія 2016 року пробудила пильність суспільства щодо інформаційної зброї, яке, якщо використовувати його правильно, може бути дуже ефективним, — йдеться в статті. — Починаючи з WikiLeaks і закінчуючи RT зі «Супутником», російський уряд спробувало посіяти розбрат серед американців, згідно з недавнім звітом розвідки США ». Передає інформаційний центр «Война в Украине»

Однак, без зайвого шуму, Америка повільно починає наганяти Росію, пише журналіст. Уряд США витрачає десятки мільйонів доларів на боротьбу з пропагандою Володимира Путіна і інших гравців державного масштабу — ця міра була включена в щорічний законопроект з питань оборонної політики, прийнятий Конгресом.

фото: The Daily Beast

 




«Нова ініціатива по контрпропаганди в значній мірі непередбачувана: як вона буде реалізовуватися при адміністрації Трампа? Чи буде Білий Дім використовувати інструменти пропаганди мудро і в законних цілях? — Розмірковує автор. — Близькість Трампа до Путіна ставить це під сумнів ». Також неясно, наскільки хороша ідея дати Трампу додатковий інструмент пропаганди, вважає Мак.

В рамках двопартійної ініціативи, що виходила від сенаторів Роба Портмана (республіканець) і Кріса Мерфі (демократ), виділено 160 млн доларів на дворічний період для боротьби з державною пропагандою за допомогою маловідомої міжвідомчої структури, яка розміщується в Держдепі і називається Global Engagement Center (GEC, «Центр глобального втручання»), повідомляє автор. Крім того, двопартійний законопроект по антиросійським санкцій, висунутий сенаторами Беном Кардіном і Джоном Маккейном, забезпечить додаткові 100 млн доларів на роботу GEC і інших організацій «для підтримки об’єктивної російськомовної журналістики, боротьби з помилковими новинами і спонсорування досліджень по інформаційній війні», йдеться в статті .

Міжвідомчий GEC почне роботу пізніше в цьому році і стане першим централізованим відповіддю Росії в області контрпропаганди починаючи з 1990-х років. «GEC буде займатися відстеженням кампаній пропаганди, аналізом їх тактики і боротьбою з ними за допомогою надання грантів закордонним журналістам, організаціям громадянського суспільства та приватним компаніям», — повідомляє автор. «Протидіючи безпосередньо помилковому дискурсу і забезпечуючи ресурсами місцеву пресу і громадянське суспільство для того, щоб вони могли захистити себе від іноземних маніпуляцій, даний закон допоможе підтримати наших союзників і наші інтереси в усі більш нестабільному світі», — заявив виданню Роб Портман.

За оцінками Аліни Полякової, заступника директора Центру Євразії в Атлантичній раді, «Росія витрачає щонайменше 400 млн доларів в рік на інформаційну війну в США».

«Росія не потребує просування будь-якої ідеології, їй досить експлуатувати розбіжності, що існують на Заході, і невпевненість Заходу у власних цінностях, в тому, що істинно, а що ні», — заявив в бесіді з автором статті Дональд Дженсен, старший науковий співробітник в центрі аналізу європейської політики, провідному аналітичному центрі в області російської інформаційної війни. За словами Дженсена, «на Заході недооцінюють небезпеку цього».

США практично вийшли з гри в тому, що стосується антиросійської інформаційної війни, з закриттям Інформаційного агентства США в 1999 році. «Ресурси, що виділяються на контрпропаганду в останні роки, були сфокусовані швидше на боротьбі з джихадистської пропагандою, а не з російської — і багато хто з цих зусиль продемонстрували сумнівну ефективність», — пише автор. Однак «російська агресивність і ефективність на цьому фронті укупі з непідготовленістю США стали привертати увагу американське розвідки». Так, рік, що минає зі своєї посади глава Національної розвідки Джеймс Клеппер під час одного з фінальних слухань в Конгресі запропонував знову відкрити Інформаційне агентство США для боротьби з дезінформацією.

«Наші вороги використовують пропаганду з-за кордону і дезінформацію проти нас і наших союзників, і поки уряд США спало за кермом, — сказав в бесіді з кореспондентом конгресмен Портман. — Ми повинні делегітимізувати помилковий дискурс, що виходить із Росії, Китаю та інших країн, і збільшити доступ до інформації, заснованої на фактах ».
«У будь-якому випадку, — підсумовує автор статті, — Трамп знає, яка сила використання« нових ЗМІ », наприклад соціальних мереж, для контрсообщеній, які мають широкий вплив. Як би сказав приятель президента і відомий конспіролог Алекс Джонс: йде війна за ваші уми ».

 

Выдержит ли Трампа американская демократия?

Раніше повідомляли: В ООН возмутились тем, что Украина не платит пенсии жителям оккупированных территорий

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: