Борги за послуги ЖКГ зросли, система потребує глобальних реформах.

Державна служба статистики України опублікувала загрозливу статистику по оплаті населенням послуг ЖКГ за 2016 рік. Станом на 1 січня 2017 року загальна сума боргів населення перед підприємствами ЖКГ склала близько 23 млрд грн. Передає інформаційний центр Война в Украине з посиланням на повідомляє UBR

Рік тому цей показник був на десять мільярдів менше. А найжахливіше, що за всю історію України, ніколи не було такого величезного боргу по оплаті послуг ЖКГ населенням. Але це ще не все.

Українці, в свою чергу, незадоволені роботою ЖЕКів umoloda.kiev.ua

 




За даними Держстату на 1 січня 2017 р, борг бюджетів усіх рівнів по комунальним субсидіях перед підприємствами ЖКГ становить близько 22 млрд грн. Тобто сукупно вони недоотримали близько 45 млрд грн.

Тому не доводиться дивуватися, чому в Україні такі холодні батареї, чому в провінції стали частими «віялові відключення» електроенергії, а навіть невелика аварія на комунальних підприємствах стає катастрофою, тому що немає грошей на її ремонт.

Фактично можна сказати, що після «реформ» ЖКГ стан в системі досягло критичного рівня. Всі розмови про боротьбу з корупцією і про підвищення енергоефективності виявилися звичайним фейком. В дійсно просто виросли борги по комуналці до критичного рівня.

Причина рекордного зростання боргів криється в неадекватних тарифах для населення. Судіть самі: за офіційними даними Держстату, середня платіжка на одну сім’ю за оплату тарифів ЖКГ за грудень 2016 року склала 1553 грн (розраховано за соціальним нормам споживання), а це без малого 36% середньої заробітної плати за вирахуванням податків. Це далеко від тих розмов, що середній розмір платіжки української сім’ї не перевищуватиме 10% її доходів.

В дійсно, у нас вже давно деякі сім’ї повинні платити половину своїх доходу на оплату комунальних послуг. Не дивно, що вони не можуть це оплатити, і, як результат, зростають борги. Субсидії, про які так багато говорять і які вже нараховують майже половині сімей України, не рятують. Бо їх обсяг до загальної суми виставлених платіжок становить лише 3%.

Дійсно є випадки, коли окремі сім’ї взагалі не платять за платіжками ЖКГ, так як їх розмір субсидій дуже великий, але є сім’ї, де розмір субсидії настільки мізерний, що він навіть частково не рятує ситуацію. Тим більше, що призначення субсидій вже все більше і більше викликає нарікання і протести простих українців.

Виходить, що в першу чергу право на отримання субсидій мають ті особи, які працюють нелегально і отримують заробітну плату в «конверті». Те ж саме стосується і бізнесменів. Фактично субсидії можуть отримати тільки ті бізнесмени, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Ті ж, хто чесно працює, сплачує податки в казну і отримує зарплату по «білому», як правило, не має право на комунальні пільги. Оскільки їхні доходи вважаються високими з точки зору норм соцбезі, де все базується навколо прожиткового рівня, який в Україні завідувач занижений.

Вихід є завжди, і навіть із цього глухого кута. Тут може бути тільки одне рішення — припинити грабувати український народ, ліквідувати держмонополію на ринку поставок газу та інших послуг ЖКГ, зробити тарифи на комунальні послуги адекватними середню заробітну плату в Україні.

Якщо середня заробітна плата в Україні — близько $ 200, то і тарифи ЖКГ повинні бути не більше $ 20, а не такі, як в Євросоюзі. Ось коли у нас зарплата буде, як в ЄС, тоді і тарифи можна робити, як в Європі. Тому варто було б зменшити жадібність і злодійство серед осіб, близьких до держмонополіям, і негайно ввести РАФ-тарифи з зазначенням графіка їх зниження.

Нагадаємо, в середині листопада кияни почали отримувати рахунки за опалення. Два тижні опалювального сезону виявилися занадто дорогими для жителів столиці. У Київенерго заявили про можливу помилку в розрахунках і призупинили розсилку платіжок, щоб розібратися в причинах високих рахунків. Через кілька днів в організації заявили, що провели ряд перевірок і з’ясували, що помилки в підрахунках немає, а високі рахунки у киян вийшли з-за поганої погоди. Прем’єр-міністр Гройсман пригрозив кримінальною відповідальністю за обман і виставлення рахунків людям за неадекватними цінами. У НКРЕКУ заявили, що помилок в платіжках немає і вони розраховані правильно.

У зв’язку з невдоволенням населення, влада ухвалила рішення змінити механізм розрахунку вартості опалення для будинків без лічильників. Однак це рішення тільки частково вирішило проблему.
Також дивиться:

Бойцы АТО к Савченко в Виннице ДОЛОЙ… v7v7v7com

Марш против повышения тарифов: реакция депутатов (видео)

Раніше повідомляли: Приготування Америки до інформаційної війни з Росією

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: