Західні союзники повинні виконати свої правові зобов’язання і захистити територіальну цілісність України.
Протягом останніх кількох років ми стали свідками зміни основної парадигми в області безпеки, що призвело до руйнівних наслідків для міжнародного миру і для життя людей. Майже кожен день Україна втрачає своїх солдатів і мирних жителів в ході війни на Донбасі.

Передає інформаційний центр Война в Украине з посиланням на inosmi.ru

Незважаючи на Мінські угоди, ми постійно стикаємося з жорстокими атаками на наші міста з боку російських бойовиків, а недавнє наступ на Авдіївку із застосуванням заборонених Мінській угоді озброєнь призвело до утворення надзвичайної ситуації, що загрожує перерости в гуманітарну катастрофу.

фото: ФБ

 




Хто міг би передбачити кілька років тому, що Україна стане жертвою агресії, а частина її території буде анексована? Після 2013 року на Україні багато що змінилося: вона стала сильнішою, з нуля відтворила свою армію, провела в короткий період численні реформи, і — що більш важливо — ментальність її людей змінилася і стала європейською.

Незважаючи на значні виклики в сфері безпеки, моя країна ще більше наблизилася до Європи. Ми знаходимося у фінальній стадії отримання безвізового режиму з Європейським Союзом, а також нашого Угоди про асоціацію з ЄС; ми є учасником Договору про Енергетичне співтовариство і виконуємо так званий Третій енергетичний пакет; ми підписали Паризький договір про зміну клімату; ми приєдналися до Західноєвропейської асоціації атомних регуляторів (Western European Nuclear Regulators Association). Україна є членом ООН, СОТ, Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ; вона тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом (МВФ), зі Світовим банком, з Європейським співтовариством з атомної енергії; ми входимо в програму НАТО «Партнерство заради миру» і беремо участь в більшості здійснюваних під керівництвом НАТО заходів.

Ще більш важливим є те, що Україна наблизилася до західних цінностей і західного способу життя. Вперше за 25 років отримали освіту на Заході професіонали, включаючи мене, увійшли до складу керівництва країни. Хоча вони ще не складають критичну масу, подібні реформатори разом з громадянським суспільством є ключовими драйверами відбуваються на Україні змін.

Проте, не дивлячись на захист країни, обіцянку про яку міститься в Будапештському меморандумі, Україна продовжує кровоточити через війну на Донбасі.

У 1994 році, підписавши Будапештський меморандум, Україна відмовилася від свого ядерного зброї в обмін на запевнення щодо забезпечення безпеки в разі загрози застосування сили або застосування сили, спрямованої проти нашої територіальної цілісності або політичної незалежності. Однак міжнародна парадигма в області безпеки в значній мірі знаходиться під впливом російської незаконної анексії Криму, а також її все більш агресивної військової позиції в глобальному масштабі. Безпека України більше не гарантована. Будапештський меморандум просто не працює.
Як ми можемо забезпечити світовий порядок, якщо угоди і традиційні засоби не працюють? У нас є гарантії від НАТО, від регіональних альянсів в області безпеки, енергетичних альянсів, ми маємо санкції проти агресора — а що ще? Україна повинна отримати запевнення від тих, хто гарантує західний порядок — від Сполучених Штатів, Франції, від Сполученого Королівства та Німеччини, запевнення про те, що країна не залишиться один на один в боротьбі проти зовнішніх агресорів.

Українці віршиком сильно постраждали і продовжують страждати для того, щоб зараз здатися, вони страждають, в тому числі, від глибокої рецесії і соціальної катастрофи. З моменту російської агресії в 2014 році 10 тисяч чоловік були вбиті, 1,5 мільйона людей стали біженцями всередині країни, 10% нашої території окуповано, а наша економіка скоротилася на 16%. Кожен день Україна стає об’єктом неоголошеної гібридної війни, війни проти агресора, який використовує всі можливі засоби — війська, кібератаки, пропаганду, дипломатію, навіть енергетику.

Добре розвинена енергетична інфраструктура, особливо її потужна система газопроводів, робить Україну важливим гравцем в області регіональної енергетичної безпеки. Вона є ключовою країною газового транзиту для Євросоюзу. Вхідна потужність цієї системи перевищує 228 мільярдів кубометрів на рік, а випускна потужність в європейському напрямку перевищує 151 мільярд кубометрів, що ставить її в один ряд з найбільшими газопровідними системами в світі. Крім того, Україна має потужну атомною енергетикою, а також незадіяним ще потенціалом в галузі поновлюваних джерел енергії. У нас величезні можливості в сільському господарстві, ІТ, металургії і в інших галузях промисловості, що робить нашу країну унікальною в Європі.

Українці віддають свої життя за європейські цінності, за цінності миру, гідності і прав людини. Не тільки наша політика і економіка, а й наше громадянське суспільство зазнали значної трансформації. Існує група високомотивованих молодих активістів і лідерів, нетерпимо ставляться до корупції. Одним з результатів цього є антикорупційне відомство, створене для того, щоб знищити пострадянський спадок, що стало раковою пухлиною для нашої нації.

Незважаючи на повільний темп, зміни на Україні є реальними. Реформатори і громадянське суспільство ведуть боротьбу. За підтримки Європи і Сполучених Штатів вони зможуть зробити зміни незворотними. Ми реформували наші збройні сили і ми готові стати складовою частиною міжнародного порядку в області безпеки. Україна готова почати переговори з приводу зобов’язуючих гарантій в області безпеки для всіх неядерних держав. Невеликі інвестиції на Україні забезпечать високу віддачу для Європи!

Будапештський меморандум показав готовність українського керівництва підпорядкувати відроджене держава міжнародним правом і зміцнити режим нерозповсюдження ядерної зброї. Ми відмовилися від третини світового ядерного арсеналу, встановивши тим самим прецедент добровільного ядерного роззброєння в обмін на мир і територіальну безпеку. Сьогодні санкції проти нашого агресора є корисними, але вони недостатні.

Світ повинен зрозуміти, що це не поодинокий процес і не регіональне подія. Жодна нація не може відчувати себе в безпеці в світі, в якому правила можуть порушуватися так легко і так цинічно. Наш випадок є частиною більш широкої порядку в області безпеки. Україна просить, щоб її міжнародні партнери виконали свої правові зобов’язання щодо запобігання будь-якої нової агресії проти її національної безпеки, зміцнюючи тим самим взаємна довіра і підтримуючи мирний порядок.

Наталя Кацер-Бучковська — член українського Парламенту, вона є також головою підкомітету стійкого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки.

Також дивиться:

«Укрзализныця» подвозит боеприпасы российским… v7v7v7com

Раніше повідомляли: Снимки мониторинговой миссии зафиксировали источник огня российско-оккупационных войск по Авдеевке.

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: