Глядачі недільного телевізійного шоу головного кремлівського пропагандиста Дмитра Кисельова, ймовірно, зазнали відчуття дежавю.

Київська держава знову було кривавої хунтою, підступні західні розвідки знову щось задумували, а тисячі російських козаків нібито тільки чекають наказу, щоб прийти на допомогу своїм донбаським братам. Все в точності так, як влітку 2014. Передає інформаційний центр «Война в Украине» з посиланням на Český rozhlas, Чехия

Але сьогодні ситуація інша: жорстокі бої поблизу міста Авдіївка розгортаються на дуже невеликій території, і ніхто не говорить про настання. Неминуче виникає почуття, що обидві сторони намагаються, перш за все, підвищити ставки перед якимось майбутнім рішенням.

фото: Český rozhlas, Чехия

 




Деякі спостерігачі пояснюють відновлення боїв телефонною розмовою між Дональдом Трампом і Володимиром Путіним, які відбулися безпосередньо перед масованим нападом сепаратистів на Авдіївку. Однак бої почалися ще в грудні, коли української армії вдалося зайняти кілька опорних точок недалеко від Дебальцевого і тим самим змістити лінію фронту приблизно на півкілометра.

Про Донбас кажуть знову

Нинішнє протистояння артилерії під Авдіївка теж почалося з того, що сили української армії зайняли позиції сепаратистів. Київ стверджує, що Мінські домовленості не порушені, тому що, згідно з ними, ця територія підконтрольна українському уряду. І формально це правда. Однак ця угода не діють з самого початку.

До речі, згідно з домовленостями, сепаратистам нічого робити і в Дебальцевому, яке перейшло в їх руки через тиждень після підписання договору, за яким повинно було негайно піти перемир’я. Про те, що важке озброєння потрібно відвести далеко від лінії фронту, ймовірно, сторони забули і радісно обстрілюють одне одного з важкої артилерії і установок «Град».

Що стосується політичних аспектів мінських домовленостей, то і тут ситуація не краща. Київ наполягає на тому, що перед проведенням регіональних виборів повинен взяти під контроль кордон з Росією. Представники так званих народних республік вимагають прямо протилежного. Як впоратися з цією квадратурою кола, поки ніхто не придумав. Але і залишити цей конфлікт в «замороженому» стані за типом Придністров’я теж не виходить.

Тепер же все напружено очікують дій нової адміністрації Дональда Трампа. Вона дала зрозуміти, що може почати пошуки компромісу з Росією на шкоду Україні. Так що Києву нинішня ескалація на руку, тому що про проблему Донбасу знову заговорили. А сепаратистам важливо продемонструвати, що київському уряду так просто вони нічого не віддадуть і що з їх інтересами потрібно рахуватися.

Погано те, що через це стріляють. Кожен день гинуть мирні жителі, яким не пощастило народитися недалеко від лінії фронту і у яких не було сил і грошей, щоб бігти в безпечне місце.

Раніше повідомляли: Война на Донбассе: эскалация конфликта неизбежна

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: