Time publication: 20:48

123 просмотров

Економічна частина УА: чого слід очікувати

453053_20140626193614Угода про асоціацію, економічну частину якої Україна повинна завтра, 27 червня, підписати, регулює нашу співпрацю в найрізноманітніших секторах — від податків і статистики до екології і космосу

Найважливішим із запланованих до підписання розділів документа вважається 4-ий — про створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ЗВТ+) з 28 країнами-членами ЄС, яка передбачає не тільки лібералізацію торгівлі, а й гармонізацію законодавства і нормативно-регуляторної бази. Оскільки ЗВТ+ передбачає ще й взаємний доступ до ринків послуг, можливість відкриття філій підприємств, запуску спільних проектів, створення єдиного законодавчого поля є дуже важливим, повідомляє «Сегодня».

ЗВТ+ передбачає також відкриття ринків шляхом поступового скасування митних тарифів, надання безмитного доступу в рамках квот, а також гармонізацію українських законів, норм і стандартів з тими, які діють в ЄС. Велика частина мит буде скасована після вступу в силу угоди. Україна та ЄС скасують імпортні мита на 97% і 96,3% тарифних ліній відповідно.

На думку експертів, європейський вектор дає Києву чимало преференцій, але у асоційованого членства може бути і зворотна сторона. Ідеться про можливість підвищення тарифів ЖКГ; ризик зникнення сиру, молока і м’яса з ринків; загрозу закриття підприємств, які не зможуть адаптуватися до євронорм. Експертам поставили 13 актуальних питань про євроінтеграцію, що стосуються бізнесу, торгівлі, ринку праці, освіти, медицини та інших сфер життя.

У плюсі виявиться харчопром, а важко буде важмашу

УА дозволить наростити експорт, вважає аналітик MPP Consulting Павло Мельник: «Євроринок майже бездонний, там живе близько 500 млн осіб. У найближчі 3-5 років ми можемо наростити експорт на $30-50 млрд (торік — $16,7 млрд)». На думку Жолудя, в плюсі будуть аграрії, легпром, металурги, харчопром: «А ось транспортному машинобудуванню доведеться важко, адже в ЄС жорстка конкуренція. Потрібно буде шукати нові ринки збуту в Азії, Африці, якщо росіяни не будуть купувати. Або покращувати якість, щоб пробитися в ЄС».

У автопромі без змін: і ціни, і асортимент залишаться

УА не вплине на обсяги продажів, асортимент або рівень цін на «легковики», вважає глава ВААІД Олег Назаренко: «По-перше, перехідні євроположення діють для України 15 років. По-друге, наші митні мита повинні знижуватися з 10% на 1% щороку, якщо автоімпорт з ЄС не буде перевищувати 45 тис одиниць на рік. Але на ділі ці умови не вплинуть на авторинок, адже, наприклад, з 200 тис авто, проданих у 2013-му українцям, близько 130 тис становили іномарки. А це значить, що як ввозили імпортери машини, так і будуть ввозити. І ніякі мита їм не страшні».

Продукти: наше не подорожчає, імпортне — подешевшає

Імпортна продукція в Україні подешевшає, а її асортимент розшириться, вважає глава аналітагентства ААА Марія Колесник: «Засилля імпорту не буде, адже іноземні компанії вивчили наш ринок з 40 млн покупців, але асортимент стане багатшим. Іноземні продукти — фрукти, морепродукти — можуть подешевшати на 5-10% за рахунок зняття мит». А конкуренція з імпортом буде стримувати наших виробників від зростання цін.

Житлокомпослуги можуть стати «золотими», але це загрожує бунтами

Як зазначає директор Інституту енергодосліджень Дмитро Марунич, у договорі про Асоціацію йдеться про необхідність зростання тарифів ЖКГ для населення: «Але там не прописано термінів. Тобто дорожчати комуналка може як завгодно, аж до 2018-го, на чому наполягав МВФ. Є ризик, що тарифи за тепло, газ і світло можуть стати «золотими». Але уряд розуміє, що питання тарифів хворобливе для народу, а тому не буде заграватися зі значним зростанням.

Вуличних торговців з часом повинні замінити невеликі магазинчики

На думку аналітика Марії Колесник, вулична стихійна торгівля в одночас не зникне (у ЄС дозволено торгувати тільки сертифікованою продукцією), оскільки «і зараз заборонено торгувати ковбасою з газетки, але бабусь ніхто не хоче ганяти». Але через три-п’ять років контроль над торговцями повинен посилитися, вважає економіст Павло Мельник, і тоді їх вуличних колег замінять ритейлери: «Це повинні бути не ларьки, а невеликі магазинчики, де люди зможуть купити безпечні продукти, які зберігаються в холодильниках з дотриманням температурного режиму і мають усі сертифікати якості».

Щоб торгувати в ЄС, потрібен спецсертифікат. Його отримали 40% наших підприємств

Нашим експортерам для поставок в ЄС потрібно отримати сертифікат походження товарів EUR.1, який видає Торгово-промислова палата України. За інформацією директора департаменту євроінтеграції Мінекономрозвитку В’ячеслава Цимбала, більше 4000 підприємств вже мають сертифікат. «Це близько 30-40%. Якщо так піде і далі, цього року можуть почати торгівлю до 80% охочих», — вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко. Очікується, що в результаті скасування мит наші експортери заощадять 487 млн євро щорічно. У свою чергу ЄС заощадить 291 млн євро щорічно.

Торгувати на ринках зможуть лише виробники з сертифікатами

В Україні залишаться міські ринки, де зможуть продавати м’ясо, молоко або овочі ті фермери, які отримають сертифікати. «Наприклад, корову фермер повинен буде забивати на ліцензованих бойнях, — пояснив Олександр Жолудь. — А молочні виробники зможуть об’єднуватися в кооперативи зі своїми лабораторіями з перевірки якості, щоб торгувати на ринках». Чи зможуть продавати свою продукцію приватники, питання. В ЄС влаштовують ярмарки від різних домашніх господарств, можливо, так буде і в нас.

Угода з ЄС не дає прав на роботу, які є у громадян Євросоюзу

Нинішня угода з ЄС не дасть українцям преференцій і не зменшить вимог для легальної роботи в ЄС. Їм як і раніше потрібно отримувати дозвіл на роботу, робочі візи і т.д. Однак, на думку Павла Мельника, УА все ж трохи полегшить життя кваліфікованим українським кадрам: «Фахівців з України як країни, що підписала УА, будуть більш доброзичливо приймати на роботу. Йдеться, в першу чергу, про айтішників, інженерів та інших технарів». Масового відтоку кадрів побоюватися не варто, адже законодавство в цьому відношенні не змінилося.

Українських банків стане менше, але з’являться «євродочки»

Охріменко вважає: «Банків стане в два рази менше — зникнуть «кишенькові». Зате до нас прийдуть європейські банки». Що стосується гривні, то вона може просісти через проблеми в економіці, а не через вимоги ЄС про плаваючий курс.

З Росією торгувати не перестанемо — ЄС цього не вимагає

Угода не містить ніяких обмежень на торгівлю України з іншими партнерами, у тому числі і з СНД, хоч неодноразово з’являлися заяви Росії, ніби Україна не зможе торгувати «на дві сторони». Перешкодити в цьому нам може тільки сама РФ, якщо знову почне торговельні війни. Якщо ж ми все ж вирішимо конфлікт, то українці зможуть продовжити заробляти на російському ринку.

Освіта буде рівнятися на ЄС, частину внз можуть закрити

Павло Мельник вважає, що євростандарти вимагатимуть закриття частини вузів: «Якість освіти в наших внз, особливо приватних, — на рівні профтехучилищ, такі треба закривати». А Жолудь вважає, що потрібно переглянути кількісний набір за спеціальностями, щоб наші фахівці стали конкурентноспроможними в ЄС: «Держзамовлення залишиться, оскільки УА не вимагає робити освіту платною».

Медицині потрібна реформа і введення медстрахування

Мельник упевнений, що угода з ЄС призведе до реформи медстрахування і популяризації сімейних лікарів: «На цю реформу будуть потрібні мільярди гривень, адже багато лікарень знаходяться в поганих будівлях, мають старе обладнання. Та й лікарям зарплату треба піднімати: як можна жити на 2-4 тис грн? Після реформи медицина щодо низки послуг залишиться безкоштовною. Такі приклади є в ЄС. Але медстраховка буде потрібна, щоб покривати платні послуги».

Нагадаємо, 27 червня у Брюсселі президент України Петро Порошенко візьме участь у підписанні економічних та секторальних положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Політичну частину Угоди про асоціацію було підписано 21 березня в Брюсселі прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком і головами держав і урядів Європейського Союзу. За підсумками церемонії підписання Яценюк заявив, що Україна відразу після президентських виборів буде готова підписати й економічну частину угоди.

Share Button

, ,

Добавить комментарий




Интернет реклама УБС