США і світова громадськість продовжують засуджувати анексію півострова.

США в річницю так званого референдуму про статус Криму, рішуче засудили дії Росії трирічної давності. «Референдум» використовувався Москвою для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Передає інформаційний центр «Война в Украине» з посиланням на Русская служба «Голоса Америки», США

фото: Русская служба «Голоса Америки», США

 

«Сполучені Штати не визнають ні референдуму від 16 березня 2014 року, ні спроби анексувати Крим», — заявив в четвер офіційний представник Держдепартаменту Марк Тонер.




Представник Держдепу знову підкреслив, що санкції, введені проти Росії після анексії півострова, будуть діяти до тих пір, поки Крим не буде повернений Україні.

«Три роки тому Росія захопила і окупувала Крим, — йдеться в заяві. — Після цього Росія інсценувала незаконний референдум, змусивши жителів Криму голосувати в той час, коли збройні підрозділи іноземних армій окупували їх землю ».

Держдепартамент нагадує, що за минулі три роки «російські окупаційні« влади »в Криму розгорнули справжню кампанію боротьби зі своїми опонентами і інакодумцями. Правозахисники зібрали переконливі докази зникнень, вбивств, застосування тортур і примусових госпіталізацій в психіатричні клініки представників кримсько-татарської громади, етнічних українців і активістів, які підтримують політику Києва, а також незалежних журналістів.

США в черговий раз підтвердили свою прихильність суверенітету і територіальної цілісності України.

Тим часом, в Кремлі знову категорично відкинули можливість угоди з США по Криму в обмін на зняття санкцій відносно Росії, повідомляють в четвер ЗМІ з посиланням на слова прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова. Слід зазначити, що лише російські ЗМІ згадують про те, що нібито така угода пропонується.

«Про це не може бути й мови», — цитує РІА «Новости» Дмитра Пєскова, який також виключив варіант з проведенням повторного референдуму в Криму про статус півострова.

Очевидно, що Крим став своєрідним капканом для Росії і тупиком в її відносинах із західним світом. Але чи можна цього було уникнути?

Директор Інституту гуманітарно-політичних досліджень (ИГПИ) В’ячеслав Ігрунов впевнений, що в тій ситуації, в якій опинився Кремль в 2014 році, він зробив би так само, навіть якби знав, що санкції будуть неминучі.

«Хоча, думаю, що тоді ніхто не припускав, що санкції набудуть такого масштабу, — уточнив він в інтерв’ю« Голосу Америки ». — Якщо згадати війну 2008 року і подальші кроки Москви щодо визнання Південної Осетії і Абхазії, то, в общем-то, це фактично ніяк не вплинуло на відносини Росії і Заходу ».

У своїй заяві від 16 березня Марк Тонер сказав, що санкції США щодо Криму «збережуться доти, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні».

В’ячеслав Ігрунов припустив, що в 2014 році у російського керівництва були ілюзії щодо того, що Захід легко «з’їсть» анексію Криму.

«Цього не сталося, — констатував він. — Однак вважаю, що ціна, яку Росія заплатила за приєднання Криму, вважається (в Кремлі) абсолютно прийнятною в порівнянні з перспективою остаточної втрати півострова і Севастополя.
У Кремлі ні хвилини не сумніваються, що нове (яке прийшло до влади в 2014 році) уряд України в 2017 році не продовжило б контракт з Російською Федерацією по Севастополю. А нинішній уряд в Києві набагато більше антиросійське, і є підстави, що наступне буде ще більш антиросійським ».

Тому політолог думає, що Росія свідомо пішла на анексію Криму. «І зараз немає ніяких передумов для угоди, яка обговорюється в ЗМІ, — продовжив він. — Хоча Захід дійсно не прийме входження Криму до складу Росії, принаймні, довгий час ».

За оцінкою директора ИГПИ, Москва навряд чи коли-небудь піде на зміну своєї позиції по Криму.
«Так що в цьому сенсі Америці нічого чекати, і якщо вона буде наполягати на своєму варіанті, пов’язаному з поверненням півострова (Україна), то погіршення російсько-американських відносин неминуче», — резюмував він.
У той же час колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв’ю газеті Die Welt не виключив повернення Криму Росією. Як йому бачиться, щоб тримати цю можливість відкритої, Заходу ні в якому разі не слід визнавати незаконне включення півострова до складу РФ.

У свою чергу, директор Інституту соціологічного аналізу, віце-президент фонду «Ліберальна місія» Ігор Клямкин схиляється до того, що до анексії Криму Володимира Путіна підштовхнула логіка подій.

«Після втечі (президента) Віктора Януковича з України Путін отримав в Києві уряд, який спочатку орієнтувалося на Європу, чого Путін прийняти не міг, — додав він у коментарі« Голосу Америки ». — Тому вже в ніч з 22 на 23 лютого, за свідченням самого російського президента, було прийнято рішення про приєднання Криму ».

Це стало відповіддю, який за логікою Путіна був політично необхідний, тому що інакше перемога Майдану сприймалася б як повний провал його зовнішній політики на українському напрямку, на думку Ігоря Клямкіна. При цьому, як йому представляється, кримська операція розглядалася Москвою в контексті намічався «проекту Новоросія», пов’язаного з федералізацією України, що в комплексі з іншими заходами дозволило б зберегти політичний вплив над Києвом.
«Кримська операція була для Путіна в значній мірі вимушеної, — зауважив соціолог. — Але, як виявилося, вона одночасно стала і стратегічною помилкою, тому що він не передбачив міжнародну реакцію. У цьому сенсі їм здійснений великий стратегічний прорахунок ».
В результаті Росія виявилася в положенні напів-ізоляції, коли вона позбавлена ​​доступу до закордонних технологій і фінансів, вважає Ігор Клямкин.

Раніше повідомляли: В штабе АТО поделились плохими новостями из зоны конфликта на Донбассе

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: