З України останнім часом надходили головним чином погані новини. Тисячі мирних жителів виявилися між морозом і артилерійським вогнем через скаженого путінського штурму. Він був найстрашнішим з початку 2015 року. У Кремлі вже потирають закривавлені руки в очікуванні нового переділу світу — і в повній впевненості, що Україна вже скоро буде належати їм. Тим часом схоже, що на Заході багато тих, хто готовий розглянути «всі опції», щоб укласти угоду з Путіним.

Передає інформаційний центр «Война в Украине» з посиланням на Die Welt, Германия

Відколи справи стали настільки погані? Це почалося не минулого тижня або в минулому році. Почасти це почалося набагато раніше, можливо в лютому 2014 року, коли Росія напала на Україну. Ми всі пам’ятаємо цей час. Україна благала Росію припинити втручання. Захід благав Україну не реагувати військовими засобами. Лише Росія нікого не благала, а робила те, що вона і робить в останні роки: маніпулювала, брехала і — в кінцевому ефекті — окупувала країну, яка їй не належить.

фото: Die Welt, Германия

 




Тоді ми немов скам’яніли. Україні потрібно в 2014 році три довгих місяці — березень, квітень, травень — щоб подолати шок і перейти до оборони. Однак, на жаль, багато хто на Заході, схоже, все ще в шоці. Росія втручається у ваші вибори, підкуповує вас, виставляє вас на показ, а ви її все ще благає.

Ви волаєте до доброї волі того, у кого стало звичкою розчленовувати своїх сусідів. Деякі з вас, ймовірно, думають, що цей кошмар припиниться, якщо ви дасте Росії то, що вона вимагає. Ви просто не можете зрозуміти, що це. Ну тоді — ось коротке пояснення: в Росії досить невисокої думки про ідеологію взаємовигідного співробітництва. Там переконані в одному: тепер настав час для власного зльоту — і для падіння Заходу.

Так, це суперечить логіці. Але це відповідає уявленню Москви про світ як про гру з нульовою ставкою. Так, це суперечить всьому тому, чому ми навчилися за минулі 25 років. Але, як видно, переведення стрілок годинника назад є однією з найбільш пріоритетних завдань Кремля.

Не обманюйте себе — все це сталося не тому, що Росія вас неправильно зрозуміла. Це сталося через те, що всі ми неправильно зрозуміли Росію. Всі ці роки ми думали, що Радянський Союз мертвий. Неправильна думка. Він лише перебудувався і підготувався до реваншу.

«Х’юстон у нас проблеми». І цією проблемою є СРСР 2.0 — держава, де панує секретна служба ФСБ, яка здатна на такі речі, про які СРСР 1.0 не міг навіть мріяти: включитися в ваші дебати і повернути їх на свою користь, знецінити ваші цінності, підкупити ваші еліти, розтрощити вашу згуртованість.

Ні, правителі Росії не є великими мислителями. Вони є звичайними колишніми функціонерами КДБ, правда, з необмеженими коштами і без будь-яких принципів. У них немає ніяких власних грандіозних ідей, але вони добре вміють підірвати ваші: ЄС, НАТО, американську мрію, Європейський будинок.

Так чому ж не віддати Росії то, чого вона хоче? Ну, в першу чергу тому, що Україна знаходиться в списку її побажань на першому місці. А Україна не збирається йти на це. Важко уявити собі більш протилежні бажання: Україна хоче свободу, а Путін хоче тримати Україну на повідку. Яка з цього може вийти угода, крім угоди за рахунок корінних законних інтересів України?

Якщо Захід проявить слабкість, то годинник повернуться за часів Рональда Рейгана. Вільний світ став би менше. І ще менше. І ще менше. Врешті-решт він став би менше, ніж світ тиранії і продовжував би зменшуватися. Якщо помре свобода в Сирії, якщо вона помре на Україні, то частково вона помре і на Заході. Тому спробуйте, будь ласка, зробити те, що здається неможливим: бути сильними за часів неймовірних випробувань. Історія буде судити про вас по цьому.

Автор є заступником прем’єр-міністра України.

Раніше повідомляли: В России признали эффективной экономическую атаку Украины

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: