Росія направила сили спецназу і «невідоме число безпілотних літальних апаратів на авіабазу Сіді-Баррані в західній частині Єгипту, в 100 км від кордону з Лівією.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на американських і єгипетських дипломатів. Цей крок викликає стурбованість у Сполучених Штатів. Передає інформаційний центр «Война в Украине» з посиланням на chechenews.com

Джерела в урядових і дипломатичних колах США припустили, що перекидання військових і безпілотних апаратів може бути частиною кампанії з підтримки командувача лівійської національної армією Халіфи Хафтара, легітимність якого не визнає ООН.

фото: chechenews.com

 




3 березня Хафтар зазнав поразки в боях з повстанцями з оборонних бригад Бенгазі, які атакували контрольовані його силами нафтові порти.

Джерела в єгипетських службах безпеки надали більш детальну інформацію про перекидати російському контингенті.
За їх словами, мова йде про російському підрозділі з 22 спецназівців, який прибув на аеродром на заході країни. Однак мета їх місії не називається.

Як відзначають єгипетські чиновники, на початку лютого Росія також використовувала іншу військову базу ВПС в Єгипті — в районі Мерса-Матрух.

Агентство відзначає, що «Міністерство оборони» Росії не надало коментарі про можливе перекидання сил, а влада Єгипту заявили, що на території країни немає російських військових.

— У Єгипті немає іноземних солдатів. Це питання суверенітету, — пояснив представник єгипетської армії Тамер аль-Ріфаї.

За повідомленнями російських ЗМІ, спецпредставник «президента» Росії по Близькому Сходу і країнам Африки, «заступник міністра закордонних справ» Михайло Богданов під час зустрічі з командувачем Лівійської національної армією Халіфою Хафтаром заявив:

«З російського боку була підтверджена тверда позиція в підтримку політичного процесу, заснованого на імперативі забезпечення єдності, суверенітету і територіальної цілісності Лівії, а також готовність і надалі сприяти його успішному просуванню», — йдеться в повідомленні банди «МЗС» Русні.

У свою чергу представник нелегітимного «Радфеда» «РФ» Віктор Озеров, який очолює «комітет з оборони», поспішив заявити, що повідомлення про присутність російського спецназу на кордоні з Лівією є «качкою».
«Військову присутність РФ в Лівії неможливо без санкції Ради безпеки ООН або звернення лівійської влади».
«Перший заступник голови комітету Ради Федерації» з міжнародних справ Володимир Джабаров також назвав повідомлення про спецназ «РФ», фейком і інформаційним вкиданням.

«Росія цього не робила, Міноборони це не підтверджує. Це фейковий новина, на яку не потрібно і звертати уваги ».
Настільки масоване заперечення факту російської інтервенції тільки підтверджує початок вторгнення Путіна до Лівії. У березні швейцарська Neue Zürcher Zeitung

писала, що російська влада стали проявляти інтерес до Хавтару після того, як той став контролювати більшість нафтових портів Лівії.

12 березня Reuters повідомило про роботу кількох десятків найманців з т.зв. «Приватної військової компанії» «РСБ-Груп» в Лівії.

Ватажок «ПВК» Олег Криницина пізніше заявив, що «співробітники компанії знаходяться там за офіційним зверненням африканської держави і не беруть участь в бойових діях, а ведуть роботи з розмінування заводу в Бенгазі і охороняють кораблі від піратів».

У розмові з Reuters Криницина відмовився повідомити, хто найняв його «компанію». На початку лютого Reuters, також з посиланням на джерела, повідомив про те, що близько 70 поранених бойовиків лівійської національної армії під командуванням Хафтара проходять лікування в Москві.

Повідомлення Рейтер з’явилися на тлі заяв американських і британських військових відомств, які в останні тижні стали активно висловлювати занепокоєння в зв’язку з контактами представників Росії і Лівії, зокрема, Візит Халіфа Белкасем Хафтар на «авіаносець» «Адмірал Кузнєцов» в січні 2017 року.

9 березня про це говорили чиновники Пентагону на слуханнях в сенаті США. Раніше міністр оборони Британії Майкл Феллон заявив, що Захід не влаштовують контакти РФ з Лівією. На думку британського міністра, Москва, контактуючи з Халіфою Хафтаром, «перевіряє Захід на міцність, перевіряє альянс».

Видання The Times також повідомляло, що Росія хоче озброїти генерала в Лівії, щоб кинути виклик Заходу. Російська сторона, заперечуючи факт перекидання своїх спецбанд до Лівії, наполягає на тому, що для подібних дій необхідно звернення з боку влади цієї країни. Але західні ЗМІ ще в кінці 2016 року вказували на прохання Хафтара про введення російських військ і про постачання озброєння.

Тоді російські ЗМІ відзначали, що Путін взяв паузу в питанні допомоги однієї зі сторін конфлікту в Лівії, посилаючись на міжнародні санкції в сфері поставок озброєнь.

Але і однозначного відмови Халіфа Хафтару Росія не давала. І те, що протягом кінця 2016, початку 2017 років Росія проводить операції, спрямовані на підтримку сил Хафтара, не викликає сумніву.

Незалежний публіцист Людмила Іванова

Раніше повідомляли: Мы познали цену желто-синего флага: доброволец рассказал о последних боях за Дебальцево

←ЖМИТЕ "Рекомендую" если Вам понравилась эта статья Понравилась статья - жмите



НОВОСТИ ПО ТЕМЕ:

Также Инфоцентр "Война в Украине!" сообщает: